Followers

Ingatlah Mati itu Datang Tiba-tiba....

First time dalam hidupku melihat secara live orang-orang ambulance sedang berusaha membantu untuk mencari "nyawa" kepada seseorang yang sedang dalam keadaan tidak sedarkan diri.  Isnin yang lalu 9hb Julai 2012, sehari selepas ayahanda saya Haji Serojai bin Samat menyambut kelahirannya yang ke 66 tahun, kami sekeluarga menerima berita yang paling sedih untuk tahun ini. 

Ajal maut di tangan Allah SWT.  Hari ini kita sihat, esok belum tentu, seminit yang lalu kita hidup, beberapa minit kemudian belum tentu... Begitulah yang terjadi kepada bapak saudara ku yang pergi meninggalkan kami sekeluarga dengan mudah nya pada petang Isnin yang lepas.  Mungkin kepenatan selepas memotong Pokok Pisang di belakang rumah, dia merehatkan diri nya di kaki tangga dan beberapa minit kemudian di temui oleh orang-orang kampong dalam keadaan yang rebah tidak sedar kan diri.  

Innalillahwainnalillahirajiun.... Dari tanah kita dijadikan, ke tanah juga kita akan dikembalikan... On the way bapak and mak nak membawa dia pergi ke klinik yang berdekatan, mereka bertembung dengan kereta ambulan yang kebetulan memang sudah di panggil oleh penduduk kampung selepas sahaja kejadian itu berlaku. Yalah dalam kesesakan lalu lintas (hot time kerana orang balik kerja), memang agak payah untuk segera datang ke tempat kejadian... lagi pun kampung kami itu terletak jauh dari bandar Kuching, pengangkutan paling cepat nak sampai adalah menyeberang Sungai Sarawak. Apabila pihak ambulan perasan dengan isyarat lampu yang diberi kan oleh mak saya, maka mereka berhenti di tepi jalan dan terus membuat pemeriksaan ke atas bapak saudara aku dan mereka mengesahkan bahawa bapak saudara ku dah tiada. Oleh kerana dia  seorang bujang yang tidak berkeluarga, maka bapak ku mahu supaya jenazah dia diuruskan di rumah kami .    

Di rumah kami, pihak ambulan sekali lagi cuba untuk membuktikan tekaan mereka salah.  Mereka cuba beberapa kali dengan memberi rawatan kecemasan. Bila cubaan mereka gagal, maka mereka mengesahkan bahawa bapak saudara ku telah meninggal dunia sekitar pukul 5.00 petang.  Berkali-kali mereka meminta maaf kerana lambat sampai ke tempat kejadian.  Ada 5 orang rupa-rupa nya didalam kereta NYOYENG NYONYENG itu... 2 dresar, pemandu, pembantu doktor dan jururawat.  Kami sekeluarga amat memahami dengan keadaan lalu lintas masa itu.  Kami pun terfikir jugak bahawa bapak saudara saya memang telah pergi meninggalkan dunia sejurus waktu dia ditemui rebah oleh budak-budak kampung yang kebetulan sedang bermain futsal di kawasan yang berhampiran.

Kami sekeluarga sangat-sangat berterima kasih kepada jiran sekampung yang telah menghubungi Pak su aku dengan kadar segera memaklumkan kejadian tersebut.  Terima kasih yang tidak terhingga kerana sebagai orang bujang yang hidup keseorangan, adik beradik jauh dari sisi, maka mereka-mereka lah yang selalu memerhati gerak geri bapak saudara ku.  Andai kata mereka tidak melihat dia dalam masa sehari, sure mereka akan menghubungi Pak Su, supaya datang untuk melawat dia. Allah SWT maha mengetahui.  Digerakkan nya hati bapak saudara ku untuk menebang pokok pisang. Lepas itu pengsan dan terus diambik nyawanya di halaman rumah diwaktu orang ramai sedang berduyun-duyun untuk balik dari kerja dan di masa yang sama ramai budak-budak sedang bermain di kawasan berhampiran.  Apa akan terjadi andai kata dia sempat naik ke rumah dan pengsan di dalam rumah tanpa di ketahui oleh jiran-jiran? A'uzubillahmizalik... 

Allahyarham BUJANG BIN SAMAT dalam kenangan. Seorang yang sihat walafiat tanpa sebarang penyakit telah meninggal dunia dalam usia 68 tahun. Mudah nya Allah SWT mengatur kematian mu WA... Kami yang ditinggalkan belum tentu lagi bagaimana. Jangan sesekali kita berfikir hanya orang sakit sahaja yang akan dijemput Allah SWT untuk pergi kembali kepada nya. Sekali dia sebut KUN FA YA KUN maka berguguran lah daun itu....  Semoga roh mu di tempatkan dikalangan mereka yang beriman. Aminnnn  Al-Fatihah.......

Untuk pengetahuan anda semua, sebenar nya ada 4 kematian berlaku di tempat kami hari Isnin yang lepas, salah seorang pun dengan mudah dia meninggal dunia, dalam usia baru menjejak 39  tahun, saudara ZAMRI BIN SAIT atau lebih dikenali oleh rakan-rakan dengan panggilan BOB, telah dijumpai oleh keluarga nya meninggal dunia dalam tidur.  Hanya disedari oleh bonda Allahyarham bila mendengar Allahyarham berdengkur pelik sekali.  Rupa-rupanya itu adalah tarikan nafas nya yang terakhir... Al-Fatihah untuk saudara Zamri bin Sait, semoga roh mu di tempatkan dikalangan mereka yang beriman... Aminnnnnn....

Assalamualaikum!

Kejadian 9hb Julai 2012, memberi pengajaran berguna kepada kami dan aku khusus nya.... ALLAH HU AKBAR



Novel dan Aku

Assalamualaikum...


Nak tanya gang-gang blog sekelian, siapa minat gila-gila dengan novel di kalangan anda??? Just nak info, 27 April nanti sampai 1 Mei kalu tak silap, ada pesta buku besar besaran di PWTC... aku nak ikut pergi tapi yerlahhhh takkan lah sebab tu nak berabih duit kan naik BELON?  Lagi satu, 18hb Mac ni, penulis novel Lafazkan Kalimah Cintamu, Andai itu Takdirnya, Cinta Kau dan Aku dan 7 Hari Mencintaiku iaitu Siti Rosmizah akan datang untuk sesi bertemu peminat di Popular Tun Jugah.... teruja hati ku nak pergi hari tu, tapi banyak sangat komitmen yang perlu aku settle kan terlebih dahulu sebelum dapat singgah kat sana... Itu pun kalu sempat.... kalu tak sempat apa boleh buat.... =(


Bagi aku novel antara bahan-bahan yang membuat aku jadi BUKAN AKU... hehehe. Faham? Tak faham? Novel buat aku berangan macam jadi heroin pulak dalam sesuatu novel tuh... Eewwww... dah tua bangka lagi nak romantik macam remaja.. Tol tak? Tapi tak pe, aku romantik dengan novel jek... bukan dengan orang lain pun... Setakat ini, aku ada lebih 100++ buah novel yang aku langgan since tahun 2000 agak nya... lupa beb tahun bila start gila sangat dengan novel nih.... Masa tu, masih tinggal kat Bintulu jadi stok terbaru novel memang susah nak dapat.


Tapi since aku pindah balik kat Kuching, semua BOOKSTORE yang ada kat Kuching ini aku dah jadi member... hehe.  Kalu jadi member ada diskaun 10%-20%... tak le rugi sangat nak beli banyak-banyak... Aku pernah spend abiskan duit sampe RM100++ kerana novel.  And ada novel yang sampai sekarang tunggu giliran nak dibaca....

Kalu facebook ku pulak, lebih kurang ada 20-30 orang kalu tak silap novelist-novelist yang menjadi friendlist ku hehehe...kalu ada yang minat gila-gila kat Aaron Aziz, aku pulak minat gila-gila dengan penulis-penulis novel yang berbakat ini.... And yes, aku ada satu blog khas untuk novel ku.... sila click di sini (kalau sudi berkongsi minat yang sama dengan ku) untuk mengetahui perkembangan novel-novel yang ada dalam simpanan ku.

Itu facebook, dalam kereta ku pulak lebih kurang 3 atau 4 buah novel yang tersimpan tunggu giliran nak baca... anak-anak, mr Asben, adik-adik dan mak ku sekalipun dah faham sangat dengan hobi mak/isteri/kakak/anak mereka yg melampau nih.... sampai ada kawan-kawan ku bilang KAK YUS minat novel tahap cipan HAHAHHAHA... mana tak nya, satu hari aku pernah kantoi di tegur oleh kawan seofis, "kau sempat baca buku time tunggu api hijau kat treffik light???" hehehe aku senyum jek... yer lah daripada aku termenong pandang kiri kanan, baik aku baca ye tak? (yer lah tuuuu, kalu jumpa polis traffic padan muka).... gilerzzz (jangan tiru tabiat aku)

Untuk mereka yang minat atau tidak minat dengan novel, aku nak rekomen satu novel yang tak jemu aku baca. Kalu sekali anda dah baca novel ni, IM VERY SURE, pasti anda akan ulang baca sekali lagi.... hehehe

Ini dia novel yang aku recommend kan tu... Kisah percintaan yang berdasarkan Islamik...Very the romantik one.... Imajinkan hero nya seiras dengan pelakon Korea mix Us (Dennis Oh)
dan heroin nya pulak Hana Tajima...
 Aku betol-betol cadangkan korang baca novel ni....
sure senyum sorang nanti..  WA GELENTI....haha

Apa-apa pun, hobby as a hobby tapi kalu aku tukar hobby pergi jadi KARIER boleh tak??? hehehe.... berangan lagi.....

BYE...!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive